"Kůň zná svého jezdce lépe, než jezdec svého koně."


Syrové maso a kosti

10. listopadu 2010 v 19:57 | janička |  Péče, zdraví nemoci

Syrové maso a kosti

Kolik vápníku a kolik fosforu?
Poměr vápníku a fosforu v psím krmení je v poslední době vzhledem k novým vědeckým poznatkům sporný. Doporučované množství vápníku bylo ještě před několika lety mnohem vyšší než dnes a udávalo se, že poměr vápník-fosfor by měl být bezpodmínečně 1,1 až 1,2 někdy dokonce 1,3:1. Nové poznatky, které v roce 2006 zveřejnil NRC (National Research Council), uvádějí, že dospělý pes potřebuje pro bazální metabolismus (množství energie vydané v klidovém stavu v teplotně neutrálním prostředí na lačno) 50-90 mg vápníku na kilogram tělesné hmotnosti denně. To by znamenalo, že poměr vápníku a fosforu není tak důležitý, podstatné je, aby byla pokryta potřeba vápníku, což je při dostatečném krmení kostmi dáno. Při krmení syrovou stravou můžeme vycházet z průměrného obsahu vápníku v masitých kostech (kosti s velkým podílem masa - 50% masa a 50% kostí) min. 2500 mg/100g, pokud krmíme různými druhy kostí (hrudní kost, volská oháňka, kuřecí krky, křídla, drůbky…). Tak je při množství 10% masitých kostí z celkové dávky krmení zaručeno dostatečné zásobení vápníkem.

Čím mohu doplnit vápník kromě kostí a vaječných skořápek?
Dobře snášených vápníkovým preparátem k doplnění výživy je citrát vápenatý. Karbonát vápenatý je také vhodný, především proto, že váže fosfor při ledvinovém onemocnění. Nevýhoda: karbonát vápenatý redukuje žaludeční kyselinu, což při krmení syrovou stravou není vždy dobré.

Nejsou kuřecí kosti nebezpečné?
Syrové kuřecí kosti nebezpečné nejsou, pokud je na nich dost masa a nejsou z příliš starých kuřat (což v dnešní době brojlerů většinou nehrozí). Pozor - vařené kosti jsou velmi nebezpečné, jsou tvrdé a po rozkousání se štěpí na ostré úlomky.

Jak maso nejlépe rozmrazit?
Nejlepší je nechat mražené maso pomalu rozmrznout v ledničce. Můžete ho také nechat při pokojové teplotě nebo v studené vodě. Pokud zapomenete vyndat maso z mrazáku, můžete ho nechat rozmrznout i v teplé vodě, případně mikrovlnné troubě. Syrovým masem můžete krmit i tehdy, když zapáchá nebo je zabarvené, psi mají takové maso mnohdy velmi rádi a není většinou nebezpečné. Ovšem je třeba rozlišit maso, které trochu zapáchá, od silně zapáchající zkažené masa - to pro jistotu psovi nikdy nepodávejte. Mnoho majitelů psů krmí masem, které je ještě částečně zmrzlé. To však u některých psů může způsobovat průjmy.

Můj pes nemá rád syrové maso, proč?
Psi, kteří vyrostli na komerčně vyráběném krmivu, někdy chuť syrového masa ze začátku nemají rádi. Většinou je to kvůli tomu, že pach čerstvého masa není moc intenzivní ve srovnání s hotovými krmivy, které voní silně a některé značky obsahují navíc aromatické látky. Pes tak nejprve v mase nerozpozná krmení. Takže pokud váš pes maso zpočátku odmítá, můžete ho buď krátce opéct, nebo přelít vroucí vodou, aby více vonělo.

Má být podávané maso nasekané, nebo je lepší zkrmovat ho ve věších kusech?
Maso můžete podávat buď nasekané, nebo ve velkých kusech. Výhody nasekaného masa: snáze se do něj zamíchá zelenina a trochu lépe se tráví, takže je vhodné např. pro psy s nedostatečnou činností slinivky břišní. Výhody velkých kusů: pečují o zuby a pes zároveň procvičuje žvýkací svaly, žere pomaleji a tolik nehltá. U psů, kteří extrémně hltají se doporučuje krmit buď nasekaným masem, nebo tak velkými kusy, aby je pes mohl rozhryzat.
Nepodceňujte také skutečnost, že lačný pes dokáže spolknout opravdu velký kus masa. Například třicetikilový pes může najednou spolknout až 800g kus masa!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama